Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΜΕΑ: Ευκολότερη η πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τηλέφωνα, ΑΤΜ και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, βάσει της νέας οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, στο Ευρωκοινοβούλιο.
Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ επηρεάζονται από κάποια αναπηρία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 120 εκατομμύρια έως το 2020 ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού.

Η «Ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα», θα θεσπίσει ειδικές προδιαγραφές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τα άτομα με άλλους μόνιμους ή προσωρινούς λειτουργικούς περιορισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα που ταξιδεύουν με αποσκευές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ΑΤΜ, τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και check-in, τους υπολογιστές και τα λειτουργικά συστήματα, τα τηλέφωνα και τον τηλεοπτικό εξοπλισμό, τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες, τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις μεταφορές και το ηλεκτρονικό εμπόριο. 
Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν επιπλέον προϊόντα στον κατάλογο, όπως τα τερματικά πληρωμής, τα ηλεκτρονικά βιβλία, οι ιστότοποι και οι υπηρεσίες που βασίζονται σε κινητές συσκευές και προσφέρονται από οπτικοακουστικά μέσα.

Οι προδιαγραφές για την προσβασιμότητα θα καλύπτουν επίσης το «δομημένο περιβάλλον» όπου παρέχεται η υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών, στην περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν έχουν ήδη υιοθετήσει τέτοιες προδιαγραφές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Πέμπτη επί της διαπραγματευτικής εντολής προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση του επί της εν λόγω νομοθετικής πρότασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.