Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Άγκυρα, Τουρκία: Ρωσοτουρκικές συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν.

Στην Άγκυρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών διεξήγαγαν διμερή συζήτηση, κατόπιν οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν σε διευρυμένη μορφή.

Η ρωσική πλευρά, στην διευρυμένη μορφή, εκπροσωπήθηκε από τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ushakov , αναπληρωτής επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης - στον Τύπο-γραμματέας του προέδρου , Ντμίτρι Πεσκόφ , ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ , επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας - Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Valery Gerasimov , Αναπληρωτής Υπουργός γεωργίας Yevgeny Γκρομίκο, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη συριακή διευθέτηση Aleksandr Lavrentev, ο επικεφαλής της «Rosa Ω «Αλεξέι Lihachov, επικεφαλής της» Gazprom » Αλεξέι Μίλερ , Πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Alexei Erhov.
Στην συνέχεια οι δυο πρόεδροι παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Ερντογάν (όπως μεταφράζεται) :
Η οικονομία και το εμπόριο αποτελούν το κύριο μέρος των διμερών μας σχέσεων. Συζητήσαμε κάποιες εξαιρέσεις, από τις οποίες δεν έχουμε φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο.Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, έχουμε αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών της σχέσης μας, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκαν πολύ σοβαρά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Επίσης καταλήξαμε σε συμφωνία ότι υπάρχουν τρόποι να αυξηθούν τα οικονομικά μεγέθη μας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει το στόχο να φθάσουμε σε ένα σήμα 100 δισεκατομμυρίων στις εμπορικές μας σχέσεις. Ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε αποτελέσματα σε κρίσιμα θέματα των διμερών οικονομικών μας σχέσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής οικονομικής επιτροπής.

Η ενέργεια είναι επίσης ένα από τα κύρια μέρη της σχέσης μας. του έργου «Τουρκική Stream» του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» - αυτά τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ταχεία εφαρμογή τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησή μας, εξετάσαμε επίσης αυτά τα έργα. Πιστεύουμε ότι τα αντίστοιχα όργανα θα επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Τύπου!

Επίσης, συζητήσαμε σήμερα την κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, στην κυριαρχία και την πολιτική ενότητα του Ιράκ.

Δυστυχώς, η περιοχή μας, δυστυχώς, απέκτησε έναν πιο εύθραυστο χαρακτήρα. Η κουρδική περιφερειακή διοίκηση του Ιράκ, δυστυχώς, πραγματοποίησε δημοψήφισμα, το οποίο οδήγησε σε ανεπιθύμητη περιφερειακή κρίση.

Αυτό το δημοψήφισμα θεωρείται παράνομο σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ιράκ και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, η περιφερειακή διοίκηση - παρά μια φιλική προειδοποίηση - πραγματοποίησε δημοψήφισμα, κάνοντας ένα μεγάλο λάθος. Για χάρη των προσωπικών βραχυπρόθεσμων συμφερόντων κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραμορφώσει την κατάσταση, να την καταστήσει εκρηκτική. Είπα στον αγαπητό μου Πούτιν ότι πρέπει να αποτρέψουμε ακριβώς αυτά τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα πιο τρομερά λάθη εκ μέρους της περιφερειακής διοίκησης.

Με τον αγαπητό του φίλο, τον Πρόεδρο Putin, στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε την πραγματική εξέλιξη των γεγονότων στη Συρία, καθώς και τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης της Αστάνα. Από την άποψη αυτή, συζητήσαμε το έργο που στοχεύει στη λειτουργική ζώνη de-escalation στο Idlib. Πιστεύω ότι τα αρμόδια όργανα θα εργαστούν εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είμαστε ευχαριστημένοι με τις συναντήσεις της Αστάνα που ενισχύουν την κατάπαυση του πυρός, η οποία συμβάλλει στη συνεχιζόμενη πολιτική διαδικασία στη Γενεύη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να εστιάσουμε περαιτέρω την προσοχή μας στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της Astana. Για άλλη μια φορά επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας όσον αφορά την κοινή βούληση και τη στενή συνεργασία με στόχο την πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.

Πιστεύω ότι οι συναντήσεις μας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν ήταν παραγωγικές. Όπως κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών και κατά τη διάρκεια των επαφών, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

Πολλές ευχαριστίες.

Δίνω τον λόγο στον κ. Πούτιν''.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μας, αγαπητό Πρόεδρο της Τουρκίας, για την πρόσκληση.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι!

Μόλις ολοκληρώσαμε τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, την επόμενη συνεδρίαση, για να είμαστε ακριβείς.

Η συνάντηση αυτή είχε καθαρά λειτουργικό χαρακτήρα, μας επέτρεψε να ανταλλάσσουμε ανοιχτά και ειλικρινά τις απόψεις για θέματα διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς και να μιλάμε για τις περαιτέρω κοινές δράσεις μας στο πλαίσιο της διευθέτησης της συριακής κρίσης.

Εάν δεν σας πειράζει, θα ξεκινήσω με αυτό. "

Επιβεβαίωσε την προθυμία της να ακολουθήσει το έφθασε στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αστάνα, την έκτη διεθνή συνάντηση για τη Συρία, τις τελικές συμφωνίες για τη δημιουργία τεσσάρων ζωνών της αποκλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της το μεγαλύτερο από αυτά - στην επαρχία Ιντλίμπ.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ζωνών της αποκλιμάκωσης στη Συρία ξεκίνησε στη συνάντησή μας με τον κ Ερντογάν τον περασμένο Μάιο στο Σότσι.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι εργασίες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας ήταν πολύ δύσκολες - τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη στη συριακή διαμάχη όσο και για τις χώρες που εγγυώνται τη διαδικασία της Αστάνα: τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, κατορθώσαμε να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι αυτές οι συμφωνίες αποτελούν κοινή και εξαιρετικά σημαντική επιτυχία και επιτυχία του φίλου μας, κ. Ερντογάν, επειδή είναι ένας από τους εμπνευστές αυτής της διαδικασίας.

Στην πραγματικότητα, έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες συνθήκες για τον τερματισμό του αδικοπραξιακού πολέμου στη Συρία, την τελική καταστροφή των τρομοκρατών και την επιστροφή των Σύριων στην ειρηνική ζωή, στα σπίτια τους. Αυτό είναι ένα απολύτως βασισμένο πράγμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για τον συριακό λαό, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο τον κόσμο: δημιουργούμε συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Και αυτό είναι θεμελιωδώς σημαντικό για την ενίσχυση της διαδικασίας αναζήτησης μακροπρόθεσμου πολιτικού διακανονισμού στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά, η κατάσταση συζητήθηκε επίσης σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η κύρια θέση της Ρωσίας είναι γνωστή, αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σήμερα το συζητήσαμε λεπτομερώς με τον Πρόεδρο.

Συμφωνήσαμε με τον κ Πρόεδρο να συνεχίσει τις στενές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, στρατιωτικών και ειδικών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός των κοινών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, το διάλυμα άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Όταν συζητάμε για τα θέματα της συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομική σφαίρα, σημείωσε σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου. Ο όγκος του για επτά μήνες αυτού του έτους αυξήθηκε κατά 31,5%. Αν πέρυσι έχουμε δει μια πτώση 32 τοις εκατό για το έτος, είναι τώρα κατά τους πρώτους έξι μήνες, σχεδόν πλήρως ανακαινισμένο χαμένες θέσεις και για το υπόλοιπο του έτους θα έρθει ακριβώς αρκετά συν.

Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν την Τουρκία ως προορισμό διακοπών τους έχει αυξηθεί - ρωτώ την προσοχή - 11 φορές, ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτή η αξιοσημείωτη πρόοδος έχει γίνει δυνατή, ως αποτέλεσμα της συνεπούς εφαρμογής των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια διεξαχθεί στη Μόσχα τον Μάρτιο έκτη συνεδρίαση της Ρωσο-τουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και μετέπειτα συναντήσεις μας με τον συνάδελφο και φίλο μας, τον κ Ερντογάν.

Αναλύσαμε λεπτομερώς βασικές πτυχές των κοινών στρατηγικών έργων στον ενεργειακό τομέα. Εννοώ την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Τουρκικής ροής και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu.

Πολύ πρόσφατα, τον Ιούνιο, εμείς μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ξεκίνησε η τοποθέτηση του τμήματος του "Τουρκικού ρεύματος" στα βαθιά νερά. Επί του παρόντος, όλες οι κατασκευαστικές εργασίες είναι αυστηρά στο χρονοδιάγραμμα.

Αναμένουμε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού σε σύντομο χρονικό διάστημα [Akkuyu]. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει συντονισμένες ενέργειες από εμάς και τους τούρκους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης παραλαβής των απαραίτητων αδειών, εγγράφων και αδειών.

Θα συνεχίσουμε σε αμοιβαία βάση για να λάβουμε κοινά μέτρα για την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας.

Συνεπώς, το ουσιαστικό έργο των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών των δύο χωρών επέτρεψε την κατάργηση σχεδόν όλων των υφιστάμενων περιορισμών στην προμήθεια τουρκικών γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές από την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 58,7%.

Εν κατακλείδι, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω κύριε Πρόεδρε, όλα των Τούρκων συναδέλφων μας για τις επιχειρήσεις και πολύ εποικοδομητική συζήτηση, επειδή είναι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δημιούργησε ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον για μια ειλικρινή συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων. Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και πολύ παραγωγική.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας''.
Πηγή: kremlin.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.