Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Στρατηγός Συναδινός Ελευθέριος: Για την τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας. Ερώτηση στην επιτροπή,

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις Ελλείψεις Προσωπικού και το Ανορθολογικό Υφιστάμενο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα υπέβαλε ο ευρωβουλευτής κ. Ελευθέριος Συναδινός. 

''Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, 21% των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι 153 από τις 707 βρίσκονται εκτός λειτουργίας.(1)

Παράλληλα, έως και οι μισές χειρουργικές αίθουσες των μεγάλων νοσοκομείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης παραμένουν ανενεργές λόγω κενών θέσεων προσωπικού με αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή για σειρά τακτικών χειρουργείων.Οι ελλείψεις προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, παγώματος των προσλήψεων και μειώσεων στον προϋπολογισμό υπολογίζονται σε περίπου 6600 θέσεις ιατρών και 30000 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Σε αρκετά νοσοκομεία τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών έχουν εξαντληθεί και απαιτείται τροποποιητικός προϋπολογισμός για την στοιχειώδη προμήθεια αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων.

Έπειτα από χαρτογράφηση των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, η αναλογία των γενικών ιατρών / παθολόγων φθάνει μέχρι και 1 προς 116.511 ενήλικες κατοίκους.(2)

Έχοντας υπόψιν το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ περί της προστασίας της υγείας και την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και την παράγραφο 7 του άρθρου 168 της Συνθήκης για την Λειτουργία της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή τι δράσεις έχει να επιδείξει προς βελτίωση της δημόσιας υγείας συμπληρωματικά προς τις εθνικές πολιτικές και τι προτίθεται να πράξει συνεπικουρώντας την Ελλάδα προς βελτίωση της δημόσιας υγείας και/ή την πρόσβαση σε αυτήν''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.