Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ο Ελληνικός Αγωγός ''Hellas Stream'' ανάσα για την χώρα.


Σε 18 μήνες περίπου και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2016 το Ρωσικό φυσικό αέριο θα βρίσκεται στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, βάσει του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του αγωγού που υπέγραψαν η Ρωσική εταιρεία Gazprom με την Τουρκική εταιρία Botas Petroleum. 
Στη συνέχεια, μέσω του Ελληνικού αγωγού Hellas stream, περί τα 43 δις κυβικά μέτρα θα διοχετεύονται προς πώληση στην Ευρώπη. Είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο πέρα από τα μεγάλα έσοδα για την χώρα μας θα αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο της.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία, μετά την Γερμανία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πωλήσεων της Gazprom.
Το 2014 η Gazprom παρείχε στην Τουρκία 27.400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η Τουρκία σήμερα λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω των Blue Stream και Trans-Balkan αγωγών φυσικού αερίου.

Την 1 Δεκεμβρίου του 2014 η Gazprom και η τουρκική εταιρία Botas Petroleum Pipeline Corporation υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, τον ονομαζόμενο Turkish Stream, με ετήσια δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που πρέπει να παρέχονται από τη Ρωσία προς την Τουρκία.
Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.100 χιλιομέτρων θα μεταφέρει συνολικά 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς Ελληνικά σύνορα και στη συνέχεια μέσω του Ελληνικού αγωγού Hellas stream στις χώρες της Ευρώπης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Γιάννης Λύρης 
Πηγή: gazprom.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.