Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Στρατηγός Συναδινός Ελευθέριος: Για τον υποσιτισμό και μη εμβολιασμό μαθητών στην Κρήτη και η απάντηση της Επιτροπής.

Ο Στρατηγός Συναδινός Ελευθέριος υπέβαλλε στην Επιτροπή ερώτηση που αφορά στον υποσιτισμό και μη εμβολιασμό μαθητών στην Κρήτη, με ποσοστό 25% των μαθητών όλων των βαθμίδων να έχουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης. 
Η ανεπαρκής διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη κονδυλίων για εμβολιασμό, φέρει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να λιποθυμούν από την πείνα στις σχολικές αυλές, να αρρωσταίνουν αρκετά συχνά και η υγεία τους να βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο . 
Η απάντηση που έλαβε εξ ονόματος της Επιτροπής αναδεικνύει την κωλυσιεργία των προηγούμενων κυβερνήσεων, τονίζοντας την ευκαιρία που έχει η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια. Αναφέροντας ξεκάθαρα ότι οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες, είναι καιρός λοιπόν «Κύριοι της Κυβέρνησης» να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Θα είστε υπόλογοι στην περίπτωση που και αυτά τα κοινοτικά κονδύλια γίνουν μίζες και προσωπική περιουσία των αριστερών συντρόφων.
Ακολουθεί η απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η Επιτροπή γνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το γεγονός ότι τα διατροφικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.
Η Ελλάδα επωφελήθηκε από το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους της Κοινότητας έως το 2013. Το 2014, το πρόγραμμα αυτό αντικαταστάθηκε από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους που παρέχει τρόφιμα και βασική βοήθεια στους απόρους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών (281 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για την περίοδο 2014-20).

Μεταξύ των στόχων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα περιλαμβάνεται η στήριξη ευάλωτων ομάδων και δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην απασχόληση και στις κοινωνικές πολιτικές. Βελτιώνεται διαρκώς η προστασία των ευάλωτων ομάδων μέσω κοινωνικών προγραμμάτων, κρατικών επιδοτήσεων και δημοσίων υπηρεσιών και δημιουργείται ένα σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ενώ τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τις ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της καθολικής πρόσβασης, τη βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα, για την περίοδο 2014-2020, διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 789 εκατ. ευρώ για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων , συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία και των προγραμμάτων κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, διανέμονται στους μαθητές των σχολείων φρούτα, λαχανικά και γάλα. Η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για το 2015/2016 ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος διανομής γάλακτος, η χρηματοδότηση της ΕΕ στηρίζει μέχρι 0, 25 l γάλακτος/παιδί/ημέρα. Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν να στοχεύσουν και τα δυο προγράμματα σε πιο ευάλωτες ομάδες. 
Τα προγράμματα αυτά αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο αξιολόγησης.

Ελευθέριος Συναδινός
Αντιστράτηγος ε.α.
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.