Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο θα μελετήσει το κλίμα της Γης.

Το αναγνωριστικό αεροπλάνο για πτήσεις σε μεγάλα ύψη, το βασικό μοντέλο του οποίου είχε σχεδιαστεί από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, θα μετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα StratoClim για τη μελέτη του κλίματος και της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Το 2016 το ρωσικό αεροπλάνο Μ-55 «Geofizika» θα ξεκινήσει πτήσεις με σκοπό τη μελέτη του κλίματος της Γης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού επιστημονικού-ερευνητικού προγράμματος StratoClim. 
Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε στις αρχές Φεβρουαρίου το γερμανικό Ινστιτούτο Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών Alfred Wegener με τον κατασκευαστή του Μ-55, το Πειραματικό Εργοστάσιο Μηχανοκατασκευών Myasischev.
Με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει το «Geofizika» στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες (στο πρόγραμμα StratoClim θα μετάσχουν 26 επιστημονικά ινστιτούτα της Ευρώπης) θα σχηματίσουν ένα θεωρητικό μοντέλο της δυναμικής της ατμόσφαιρας, το οποίο θα επιτρέψει να γίνουν προγνώσεις για τις αλλαγές του κλίματος της Γης τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Γκενάντι Μπελιάεφ, γενικό σχεδιαστή του Εργοστασίου Μηχανοκατασκευών, τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους το καθιστούν αναντικατάστατο για τη μελέτη του διαστήματος, τις αστροφυσικές και αστρονομικές παρατηρήσεις, καθώς αυτό «είναι ικανό να πετά σε ύψος άνω των 21 χιλιομέτρων μεταφέροντας μέχρι δύο τόνους επιστημονικό εξοπλισμό».

Πηγή: rbth.com  Vitaly Fedorenko / RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.