Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ελευθέριος Συναδινός: Το πρόγραμμα γέφυρα και η νέα δανειακή σύμβαση.

''Η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι ανώμαλη και άκρως θορυβώδης. Η «πρώτη φορά» αριστερά θα γίνει σύντομα «ποτέ ξανά» αριστερά.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα και αδιέξοδα χρειάζονται άμεση, καινοτόμα και αποφασιστική αντιμετώπιση. Μια αντιμετώπιση με γνώμονα και στη βάση του προγράμματος του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή''

Άρθρο του Στρατηγού σχετικά με το πρόγραμμα γέφυρα που ‘’έτυχε’’ αλλά δεν ‘’πέτυχε’’, καθώς και τη νέα δανειακή σύμβαση της Κυβέρνησης.
Τελικά υπάρχει νέο πρόγραμμα ή όχι; Τι συζητήθηκε στο Eurogroup και τι τελικά πέτυχε η Ελληνική πλευρά; Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα γέφυρα και τι ισχύει ή έπαψε να ισχύει από τα προηγούμενα προγράμματα και τα συνακόλουθα μνημόνια; Είναι η κυβίστηση το αγαπημένο άθλημα όλων των πολιτικών, αλλά ΚΑΙ της νέας «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης;
Ειρήσθω εν παρόδω τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, αλλά τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης, εγχώριας και ξένης, πανηγυρίζουν μηρυκάζοντας για τον «τσαμπουκά», τις λεκτικές καινοτομίες και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις (φουλάρι αντί γραβάτας) του νέου Υπουργού Οικονομικών. Το ψέμα και η παραπλάνηση βρίθει στην Ελλάδα του πνεύματος και του πολιτισμού. Τελικά η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ο Έλληνας ποτέ δε μαθαίνει…

Δεν έμαθε, παρότι έπαθε, από τον Παπανδρέου του Καστελλόριζου. Το προεκλογικά εύηχο «λεφτά υπάρχουν» και θα κάνω την Ελλάδα «Δανία του Νότου», φτάσαμε στο ΔΝΤ και στην Ελλάδα «Μπαγκλαντές της Ευρώπης».

Δεν έμαθε, παρότι έπαθε, από την κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας του τραπεζοτοκογλύφου Παπαδήμου. Από την ήπια οικονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του χρέους, φτάσαμε στην υπογραφή των πρώτων μνημονίων – δανειακών συμβάσεων και στη συνέχεια την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν έμαθε, παρότι έπαθε, από τη συγκυβέρνηση του εθνοπροδότη Σαμαρά και του σοσια-ΛΗΣΤΗ Βενιζέλου. Από τα Ζάππεια, την αποκατάσταση των ανισοτήτων και το σκίσιμο των μνημονίων (σελίδα- σελίδα ή τόμο-τόμο), φτάσαμε στη ψήφιση νέου μνημονίου, το αγγλικό δίκαιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος, την κατάλυση του Συντάγματος και την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Και μετά από τόσα μαθήματα – παθήματα, ανέδειξε στον κυβερνητικό θώκο τους δήθεν αριστερούς (μεταλλαγμένους ΠΑΣΟΚους) της Βαλαωρίτου και τους καμένους Έλληνες. Το γιατί το έπραξε δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος. Η συνταγή της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είχε λίγο από όλα: αγανάκτηση, ελπίδα για αλλαγή, πολιτικά διλλήματα, τρομοκρατία, παραπληροφόρηση, πολύ αντιμνημόνιο, συνθήματα ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας και κυριαρχίας, ακατάσχετη παροχολογία και πολύ, μα πολύ, ψέμα.

Δυστυχώς όμως για την κυβερνώσα αριστερά, περισσότερο όμως για τους Έλληνες πολίτες, ο παραδοσιακός «μήνας του μέλιτος» που απολαμβάνει κάθε νέα κυβέρνηση δεν υπήρξε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αντί αυτού είχαμε συναντήσεις, προεργασίες, ταξίδια ανά την Ευρώπη (to know us better), διαβουλεύσεις και την περίφημη συνεδρίαση του Eurogroup. Ας αφήσουμε τις, ανάξιες λόγου, ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη συνεδρίαση, οι οποίες έκαναν λόγο για τη brutal εμφάνιση του Βαρουφάκη, το λάγνο βλέμμα της Λαγκάρντ και τις ιαχές εθνικού τσαμπουκά («επιτέλους ακούστηκε Ελληνικό όχι», «ορθώσαμε ανάστημα», «την είπαμε στο Σόιμπλε») και ας ασχοληθούμε με την ταμπακιέρα.

Τι ακριβώς πέτυχε ή καλύτερα απέτυχε η Ελληνική πλευρά, εύκολα εξάγεται αν αναγνωστεί το ανακοινωθέν του Eurogroup. Μπόλικη χλεύη, λεκτικές αλλαγές, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με ανάληψη υποχρέωσης παρουσίασης νέων, συνέχιση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, συνέχιση της αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος, νέα ανακεφαλαιοποίηση ή/και εκκαθάριση των Ελληνικών τραπεζών και όλα αυτά στα πλαίσια της «τρέχουσας διευθέτησης» και όχι του «υφιστάμενου μνημονίου», σε συνεργασία με τους «θεσμούς» και όχι με την «τρόικα». Μα πόσο κουτόχορτο………
Επειδή είναι δύσκολο αν όχι ανέφικτο, να παραθέσω ολόκληρο το κείμενο, γιατί αμφιβάλλω αν θα το διαβάσετε, όπως αντίθετα είμαι σίγουρος ότι οι νεοεκλεγέντες παράγοντες του ΥΠΟΙΚ δεν το διάβασαν πριν το υπογράψουν, να αναφέρω κάποια άκρως «διαφωτιστικά» μέρη του:
• «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως». Δηλαδή κύριε Τσίπρα το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, που υποσχεθήκατε στον Ελληνικό λαό, ότι θα καταργήσετε με ένα νόμο, πως ακριβώς συνάδει με το παραπάνω; Κύριοι Σταθάκη, Δραγασάκη και Λαφαζάνη, τελικά ποιο ποσοστό από το χρέος είναι βιώσιμο και ποιο απεχθές, όταν δεσμεύεστε για την πλήρη και έγκαιρη εξυπηρέτηση του; Αλήθεια τους τρομάξατε πολύ στο Eurogroup, τους τρίξατε τα δόντια….
• «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς». Δεσμεύτηκε η νέα κυβέρνηση, να ΜΗΝ αλλάξει τίποτα από όσα έκανε και επέβαλλε η προηγούμενη, δηλαδή μέτρα, αβάσταχτη φορολογία, προγράμματα προσαρμογής, μεταρρυθμίσεις. Εν ολίγοις να μην κάνει τίποτα από όσα είχε προεκλογικά υποσχεθεί (προς εξαπάτηση….). Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τους σπάσατε κυριολεκτικά τα μούτρα….
• «Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης (βλ. μνημόνιο), το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (βλ. δανειακή σύμβαση), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς (βλ. τρόικα)». Μέσα σε μια τόσο μικρή παράγραφο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «νομιμοποίησε» όλα όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αντισυνταγματικά και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επέφεραν σε αυτή τη χώρα και τον ταλαίπωρο λαό της. Την αρχική (και αποικιοκρατικής αντίληψης) δανειακή σύμβαση (επί Παπαδήμου), που αποτελούσε συνταγματική εκτροπή και προϊόν ωμού εκβιασμού. Την τροποποίηση – παράταση της δανειακής σύμβασης (επί Σαμαρά), ταφόπλακα στην εθνική κυριαρχία, όπου πέρα των δυσβάστακτων και αντιλαϊκών μέτρων, κατέστησε κυριολεκτικά την Ελλάδα νομικά «γυμνή» έναντι δανειστών και πιστωτών. Τέτοιο ξεπούλημα και τόσος κυνισμός …….
• «Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP (είναι πρόγραμμα ασφάλειας της αγοράς της ΕΚΤ, για τα ελληνικά ομόλογα). Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Eurogroup». Με απλά λόγια η τρόικα (θεσμοί), με βάση το υφιστάμενο μνημόνιο (τρέχουσα διευθέτηση), αφού αξιολογήσει τον κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση, θα προτείνει στο Eurogroup την απελευθέρωση της επόμενης δόσης. Για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε λοιπόν και για ποια αλλαγή. «Ή εμείς ή αυτοί» δεν έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Τελικά και εμείς με αυτούς είμαστε…..
• «Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής, οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια». Να και η χλεύη. Μας λένε λοιπόν οι αξιαγάπητοι εταίροι πόσο μας ευγνωμονούν και ευχαριστούν, που υπομείναμε τις άγριες προσαρμογές, τις απάνθρωπες πολιτικές, την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Πάντα όμως για το καλό μας. Καμία δε αναφορά στις ευθύνες που φέρουν ακέραιες (και οι εταίροι) για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Και όλα αυτά βέβαια για να μας χρυσώσουν το χάπι, γιατί το μνημόνιο, το πρόγραμμα και η δανειακή σύμβαση θα συνεχίσουν να υφίσταται. Δηλαδή μας ευχαριστούν για τα πεπραγμένα αλλά και για τα μελλούμενα….

Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό, όπως σοφά είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει τις εκλογές. Νόμιζε ότι με μπαρούφες και εκθέσεις ιδεών, θα εξαπατούσε τη ληστοσυμμορία των Βρυξελλών. Ποντάρει στο ότι μπορεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, μακροοικονομικές θεωρίες και δημιουργική ασάφεια να συνεχίσει να εξαπατά τους Έλληνες πολίτες. Η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι ανώμαλη και άκρως θορυβώδης. Η «πρώτη φορά» αριστερά θα γίνει σύντομα «ποτέ ξανά» αριστερά.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα και αδιέξοδα χρειάζονται άμεση, καινοτόμα και αποφασιστική αντιμετώπιση. Μια αντιμετώπιση με γνώμονα και στη βάση του προγράμματος του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή.

Ελευθέριος Συναδινός
Αντιστράτηγος ε.α.
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.