Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Λάμπρος Φουντούλης: Ερωτά την επιτροπή για την ακτινοβολία των κινητών και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία της υγείας..

Γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Λάμπρος Φουντούλης, σχετικά με τον δείκτη ακτινοβολίας SAR στα κινητά τηλέφωνα, επισημαίνοντας πως οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες την συγκεκριμένη ένδειξη.
Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως η σχετική οδηγία έχει εκδοθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και θα πρέπει να αναθεωρηθεί, δεδομένης της τεχνολογικής προόδου που έχει συντελεστεί από τότε.
"Σημαντικό ζήτημα για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, του οποίου το μέγεθος δεν μπορούμε ακόμα να εξακριβώσουμε, τίθεται από τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
(1) Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ισχύουν, βάση της οδηγίας 1999/5/ΕΚ (R&TTE), οι εταιρείας που πωλούν τέτοιες συσκευές, πρέπει να φροντίζουν ώστε ο δείκτης SAR, που εκφράζει την ποσότητα της ενέργειας ραδιοκυμάτων που απορροφάται από το ανθρώπινο σώμα κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, να είναι κάτω από 2.

Όμως, η οδηγία δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν την ακριβή τιμή του δείκτη SAR, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να κάνουν σωστές συγκρίσεις. Επίσης, δεδομένου πώς έχουν περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια από την έκδοση της οδηγίας, είναι πιθανό να έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

1) Θεωρεί επαρκή την απλή αναγραφή συμμόρφωσης με την οδηγία;

2) Εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τις εταιρείες να αναγράφουν την ακριβή τιμή του δείκτη SAR στις συσκευασίες των τηλεφώνων;

3) Σκέφτεται την επανεξέταση του όλου ζητήματος, δεδομένης της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας τόσα χρόνια μετά την έκδοση της οδηγίας;"


Λάμπρος Φουντούλης
Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.