Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μόσχα: Σε αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων.

Η Ρωσία αναζητά νέους εμπορικούς εταίρους. 
Η Μόσχα στρέφεται κυρίως στην Ασία και τον Ειρηνικό, αλλά και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. 
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του οικονομικού φόρουμ που διεξήχθη στο Κρασνογιάρσκ.
Η Ρωσία σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να βρει νέους εταίρους, με έμφαση να δίνεται στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όπως ανέφερε στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ του Κρασνογιάρσκ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς, «χαιρετίζουμε όλους τους επενδυτές και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά την επιλογή αυτών με τους οποίους θα συνεργαστούμε».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Κινέζοι επενδυτές εργάζονται πιο δραστήρια και ταχύτερα απ’ ότι οι επενδυτές από άλλες χώρες, καθότι η Κίνα αποτελεί αναντίρρητα τον μεγαλύτερο εταίρο της Ρωσίας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, λόγω του μεγέθους και της οικονομίας της χώρας αυτής.
Επίσης, σύμφωνα με τον Ντβορκόβιτς, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού η Ρωσία δεν στρέφεται μόνο στις ασιατικές χώρες, αλλά και σ’ εκείνες της Λατινικής Αμερικής, επιθυμώντας να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους.
Προσέλκυση εταίρων

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Στανισλάβ Βοσκρεσένσκι, «δεν γίνεται λόγος για στροφή προς την Ασία καθώς εκεί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή εργασία για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, χωρίς αυτό να βλάπτει τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς εταίρους, την ΕΕ και την Αμερική».

Την ίδια ώρα, ενώ στη βιομηχανία το μερίδιο των ασιατικών χωρών αυξάνεται διαρκώς, στη χρηματοπιστωτική αγορά -όπως ανέφερε το μέλος του ΔΣ της Gazprombank, Εκατερίνα Τροφίμοβα- παραδοσιακοί εταίροι της Ρωσίας παραμένουν οι ανεπτυγμένες χώρες και κατά πρώτο λόγο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, ενώ το ευρώ και το αμερικανικό δολάριο είναι τα παραδοσιακά σημαντικά νομίσματα για το ρωσικό οικονομικό σύστημα. 
Μελλοντικά, σύμφωνα με την Τροφίμοβα, οι ρωσικές εταιρίες προτίθενται να περάσουν εν μέρει σε πληρωμές και με άλλα νομίσματα, για παράδειγμα με το κινεζικό γιουάν, ωστόσο, το swap που έχει δημιουργηθεί με το ζεύγος ρουβλίου-γιουάν δεν έχει προς το παρόν μεγάλη ζήτηση από τους αγοραστές, παρά την αλλαγή που έχει σημειωθεί στην εξωτερική πολιτική.

Η Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, είναι ήδη η πρώτη οικονομία στον κόσμο, ενώ οι χώρες της Ένωσης των Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αποτελούν συνολικά την έβδομη οικονομία παγκοσμίως. 
Το μερίδιο της Κίνας, της Ιαπωνίας και της ASEAN στην παγκόσμια οικονομία είναι 27%, ενώ εκείνο της Ευρώπης 21%, σημείωσε ο υφυπουργός. 
Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόν, μόνο το 1% όλων των ασιατικών επενδύσεων πηγαίνει στη Ρωσία. Όπως δήλωσε, «αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι οι ασιατικές χώρες γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη ρωσική οικονομία. 
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε βήμα προς βήμα τους ξένους επενδυτές, να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα προκύπτουν».

Τομείς συνεργασίας

Σύμφωνα με τον Ντβορκόβιτς, η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με νέους επενδυτές, μεταξύ άλλων και σε προγράμματα που αφορούν πρώτες ύλες, όπως η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων. 
Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των προγραμμάτων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα στρατηγικά, ούτε ακόμη και στους στενούς εταίρους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται κινεζικές εταιρίες. 
Ο Ντβορκόβιτς δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα βάσει της αρχής της ισοτιμίας, δηλαδή από 50% ή 49% έναντι 51%. Η κινεζική πλευρά -σημείωσε ο ίδιος- κατανοεί ότι έτσι η Ρωσία μπορεί να συνεργαστεί πιο άνετα και γι’ αυτό δεν αντιτίθεται σε αυτή την προϋπόθεση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, σε άλλους τομείς υπάρχουν ήδη παραδείγματα δημιουργίας νέων συνεργασιών με ξένες εταιρίες. 
Ειδικότερα, η ομάδα αγροτικών εταιριών Olam της Σιγκαπούρης, επένδυσε 258 εκατ. δολάρια για την παραγωγή γάλακτος στην περιφέρεια Πένζα (640 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας), ενώ στην περιφέρεια Τομσκ (5600 χλμ. ανατολικά) άνοιξε ρωσο-κινεζική επιχείρηση επεξεργασίας ξύλου με συνολικό όγκο επενδύσεων 244 εκατ. δολάρια. 
Στα πλάνα των επενδυτών συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής και η δημιουργία περισσότερων από πέντε χιλιάδες θέσεων εργασίας. «Πρέπει να παλέψουμε για οποιεσδήποτε θέσεις εργασίας, οι οποίες μας βοηθούν να διαφοροποιήσουμε την οικονομία», ανέφερε ο Βοσκρεσένσκι. Πάντως, κατά τον ίδιο, οι ευρωπαϊκές εταιρίες εξακολουθούν και αυτές να διευρύνουν την παρουσία τους στη Ρωσία. 
Ειδικότερα, η σουηδική εταιρία ΙΚΕΑ ανακοίνωσε επιπρόσθετες επενδύσεις στη Ρωσία, ύψους 2 δις. ευρώ.
Πηγή: rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.