Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Κοινό πρόγραμμα δράσης Ρωσίας - Κύπρου, υπέγραψαν Πούτιν και Αναστασιάδης

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος προσκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κύπρο.
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου όχι μόνο για την πρόσκληση και την συνάντησή μας αλλά και τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις και δεσμούς τόσο οι χώρες μας και οι κυβερνήσεις αλλά και οι λαοί μας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την επιθυμία της κυβέρνησης αλλά και του λαού μας να σας έχουμε σύντομα στην Κύπρο ως επίσημο προσκεκλημένο», είπε στον Ρώσο πρόεδρο ο Νίκος Αναστασιάδης.

11 διακρατικές συμφωνίες, μεταξύ αυτών και ένα κοινό πρόγραμμα δράσης Ρωσίας –Κύπρου για την διετία 2015-2017, συν υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου, έξω από τη Μόσχα.

Το εν λόγω πρόγραμμα, περιλαμβάνει διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα πολιτικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και επιστημονικο - τεχνικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο στόχος του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι η «εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας», ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι το έτος 2014 είχαν μειωθεί οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
«Αυτό προκαλείται κυρίως από τις συνθήκες της αγοράς - την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων. Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης οι κυρώσεις της ΕΕ, και τα δικά μας αντίμετρα. Μειώθηκαν αισθητά οι προμήθειες γεωργικών προϊόντων της κυπριακής αγοράς στη Ρωσίας», σημείωσε ο κ Πούτιν.

Επίσης, ανάμεσα στις συμφωνίες που επεγράφησαν είναι και η παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Η συμφωνία αφορά τη συνεργασία των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών και σχετίζεται με την παραχώρηση διευκολύνσεων στη ρωσική πλευρά σε επίπεδο ναυτικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα κλείσουν 55 χρόνια «φιλικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων» Ρωσίας-Κύπρου.

Πηγή: rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.