Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Βρετανία: κυνηγώντας τον Guardian

Στη Βρετανία ετοιμάζεται να ξεσπάσει σκάνδαλο γύρω από την εκστρατεία τρομοκράτησης των δημοσιογράφων της εφημερίδας Guardian, των φίλων και των οικείων τους, την οποία ξεκίνησαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ειδικά του Guardian που ήταν η πρώτη εφημερίδα που ξεκίνησε να δημοσιεύει τον Ιούνιο φέτος αποκαλυπτικά έγγραφα του πρώην πράκτορα της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν για την οικουμενικών διαστάσεων κατασκοπευτική δραστηριότητα των ΗΠΑ.
Οι βρετανικές αρχές απαίτησαν από τους δημοσιογράφους να καταστρέψουν ή να τους παραδώσουν τα απόρρητα έγγραφα που πήραν από το Σνόουντεν. Σε αντίθεση περίπτωση υποσχέθηκαν στο Διευθυντή της εφημερίδας ότι θα ασκήσουν δίωξη τόσο στους ίδιους όσο και στην εφημερίδα.
Η αποθέωση των «πιέσεων» των δημοσιογράφων ήταν η κράτηση (18 Αυγούστου) στο αεροδρόμιο Χίθροου του φίλου του σχολιαστή της εφημερίδας Γκλεν Γκρίνβαλντ – του βραζιλιάνου Νταβίντ Μαρίντα. Ο Γκρίνβαλντ ήταν που ξεκίνησε να δημοσιεύει τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα η ενέργεια αυτή είχε συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ.

Ανέκριναν επί 9 ώρες τον Μιράντα, τους κατάσχεσαν τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή, τη φωτογραφική του μηχανή, το κινητό του τηλέφωνο, όλες τις ηλεκτρονικές κάρτες μνήμης και τα ηλεκτρονικά του παιχνίδια. 
Ο βραζιλιάνος κρατήθηκε στη βάση του νόμου για «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» του 2000, αν και ποτέ πριν δεν είχε την παραμικρή σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Απείλησαν τον Μιράντα με φυλάκιση, προσπάθησαν να του αποσπάσουν πληροφορίες για το που φυλάσσονται τα έγγραφα του Σνόουντεν. Ο Γκλεν Γκρίνβαλντ μίλησε για όλα στη βραζιλιάνικη τηλεόραση, επειδή αυτό το διάστημα ζει στη Βραζιλία. Φοβάται ότι στη Μεγάλη Βρετανία ή τις ΗΠΑ μπορούν να τον συλλάβουν κι αυτόν. Αλλά, όπως είπε ο Γκρίνβαλντ, οι πράξεις των βρετανικών αρχών δεν θα τον κάνουν να σιωπήσει:

Θα δουλέψω πολύ και θα δημοσιεύσω περισσότερα έγγραφα. Έχω, μάλιστα στη διάθεσή μου έγγραφα για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Βραζιλία αντέδρασε στην παράνομη κράτηση του πολίτη της. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Πατριότα δήλωσε πως δεν σκοπεύει να αφήσει την υπόθεση χωρίς επιπτώσεις:

Ήδη κάναμε τις αντίστοιχες δηλώσεις στις βρετανικές αρχές. Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη και άδικη την κράτηση του ανθρώπου με ένα νόμο, ο οποίος αφορά αποκλειστικά ύποπτους για τρομοκρατία. Θα θίξω το συγκεκριμένο ζήτημα στην προσωπική συζήτηση που θα έχω με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Όπως δήλωσε στις 20 Αυγούστου στον Guardian ο Άλαν Ρασμπρίτζερ κατά τη διάρκεια δύο μηνών του τηλεφωνούσαν «από ψηλά» και επέμεναν να σταματήσει τις δημοσιεύσεις. Πολύ πρόσφατα την εφημερίδα επισκέφτηκαν 2 πράκτορες της Υπηρεσία Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ) και υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να καταστρέψουν δύο cd με έγγραφα που είχαν παραλάβει από το Σνόουντεν. Σύμφωνα με τον Ρασμπρίτζερ, προσπάθησε να εξηγήσει στους πράκτορες ότι στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών πρόκειται για μια ανόητη καταστροφή και όλα τα αρχεία μπορούν να ανακτηθούν από άλλα μέσα αποθήκευσης. Ήταν όμως ανώφελο. Η «συμβολική καταστροφή» ήταν αναγκαία, προφανώς, για τον απολογισμό. Ο Ρασπρίντζερ ισχυρίζεται πως ο Guardian θα συνεχίσει τις δημοσιεύσεις από το «φάκελο Σνόουντεν», αλλά όλες οι πληροφορίες θα φυλάσσονται εκτός της Μεγάλης Βρετανίας
.
Πηγή: ruvr.ru Φωτογραφία: ERA

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.