-Η μαζική παραγωγή έχει ελπιδοφόρες προοπτικές. Φυσικά, μπορούμε να πουλήσουμε και πρώτη ύλη, πιθανόν, περισσότερη απ’ ότι κατά τη σοβιετική περίοδο. Με μεγάλη ευχαρίστηση αγοράζουν την πρώτη ύλη μας, ιδιαίτερα στη κινεζική αγορά, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα από κεχριμπάρι.

Το εργοστάσιο κατάφερε να διατηρήσει τις παραδόσεις της ποιοτικής επεξεργασίας της ηλιακής πέτρας και ένα ευρύ φάσμα έτοιμων προϊόντων κλασσικού ή μοντέρνου σχεδιασμού. Εμφανίστηκαν νέες σχολές, οι οποίες στη βάση των ρωσικών και των δυτικών παραδόσεων της σχεδιαστικής τέχνης επεξεργάζονται νέες προσεγγίσεις για τη χρήση του κεχριμπαριού. Αναμφίβολα, οι προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής προϊόντων είναι πολύ μεγάλες, σημειώνει ο ειδικός Αλεξάντρ Στολιάρεβιτς:

-Στον κόσμο μεγαλώνει η ζήτηση ειδικά για κεχριμπάρι το οποίο εξορύσσεται στη Ρωσία. Παραδοσιακά το κεχριμπάρι είναι πολύ δημοφιλές στην εσωτερική αγορά, η αλήθεια όμως είναι ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν διάφορα υποκατάστατα, τα οποία κατασκευάζονται από πλαστικό και διάφορα άλλα συνθετικά υλικά. Εξωτερικάμοιάζουνπολύ. Αυτόόμωςτρομάζειτονκαταναλωτή. Αυθεντικό κεχριμπάρι όμως έχουμε αρκετό στην αγορά μας. Αναφορικά με τις ξένες χώρες, μεγάλη αγορά και μεγάλες προοπτικές έχει η αγορά της Κίνας. Αναμφίβολα, ενδιαφέρονται για το κεχριμπάρι και οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκεί για κάποιο λόγο δημοφιλή είναι τα προϊόντα της Πολωνίας, αν και τα ρωσικά είναι εξίσου καλά με αυτά.

Τη φυσιολογική ανάπτυξη της βιομηχανίας κεχριμπαριού εμποδίζει πολύ η εγκληματικότητα. Στον κλάδο αυτό άνθισε η παράνομη εξόρυξη κεχριμπαριού, η πρώτη ύλη μεταφερόταν εκτός Ρωσίας με λαθρεμπόριο. Η νέα διεύθυνση σκοπεύει να αγωνιστεί πολύ σοβαρά και με διοικητικά και με οικονομικά μέτρα. Στο μεταξύ, εννέα σημεία με κοιτάσματα κεχριμπαριού στα εδάφη της περιοχής απέκτησαν την ιδιότητα των ιδιαιτέρως φυλασσόμενων περιοχών.

Πηγή: ruvr.ru