Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ιράν - Ιράκ: 25 χρόνια ειρήνης ως λόγος για αισιοδοξία.

Ακριβώς πριν 25 χρόνια, στις 20 Αυγούστου του 1988, τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν. Τελείωσε ο οκταετής αιματηρός πόλεμος. Κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων, καμιά από τα αντιμαχόμενα μέρη δεν πέτυχε ξεκάθαρη νίκη. 
Οι υπερδυνάμεις επέτρεψαν στο Ιράκ και το Ιράν να πολεμήσουν μεταξύ τους, όμως σε κανένα από τα μέρη δεν επέτρεψαν να συντρίψει τον εχθρό του.Φυσικά, κάθε ένα από αυτά τα κράτη υπολόγιζε να συντρίψει το άλλο. Όμως οι ηγέτες τους θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν θα επιτρέψει σε ένα κράτος να πετύχει πολεμική νίκη με την πλήρη έννοια της λέξης. Διότι η νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή του ελέγχου ενός από τα δύο κράτη στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο. Πολύ περισσότερο που η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είχε ανακηρύξει την αρνητική της στάση τόσο προς τη Δύση (καπιταλιστική), όσο και προς την Ανατολή (σοσιαλιστική), διεκδικώντας απροκάλυπτα θέση υπερδύναμης και τον ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο. Βάσει αυτής της ανάλυσης, μπορεί να βγει το ακόλουθο συμπέρασμα:
Οι υπερδυνάμεις επέτρεψαν στο Ιράκ και το Ιράν να πολεμήσουν μεταξύ τους, όμως σε κανένα από τα μέρη δεν επέτρεψαν να συντρίψει τον εχθρό του.

Ας σημειωθεί ότι στο λεγόμενο δόγμα Κάρτερ ο Περσικός κόλπος θεωρείτο ως ζώνη των ζωτικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης. Αυτό σήμαινε σαφώς ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ριζική αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή αυτή.

Ουσιαστικά σημασία στην εξαπόλυση του πολέμου μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν είχε ο πετρελαϊκός παράγοντας. Σύμφωνα με το γνωστό ερευνητή πολιτικών προβλημάτων Φουάντ Μόρσι, αυτός ο πόλεμος σε σημαντικό βαθμό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής παρότρυνσης των πετρελαϊκών μονοπωλίων της Δύσης. Κατά την άποψη του Μόρσι, η σύγκρουση του Ιράκ με το Ιράν οδήγησε σε δραστική αποδυνάμωση των θέσεων των χωρών του ΟΠΕΚ. Μειώθηκε σημαντικά η εξόρυξη και η εξαγωγή πετρελαίου από τις δύο αυτές χώρες. Αυτό σήμαινε ότι ουσιαστικά η Δύση κατόρθωσε να αυξήσει την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές ήταν η ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ο πόλεμος προκάλεσε το θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Είναι σημαντικό να θυμούμαστε και τις οικονομικές απώλειες: καταστράφηκαν πολλές πόλεις και χωριά και για την ανοικοδόμησή τους χρειάστηκαν εκατοντάδες δισεκ. δολάρια.

Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν ότι μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων είναι αδύνατο να επιλυθούν οι πολιτικές αντιθέσεις και οι κοινές προσπάθειες στους διάφορους τομείς συνεργασίας είναι καλύτερες από τις διαμάχες.

Η Ρωσία τάσσεται ενάντια σε οποιεσδήποτε διασπάσεις στον ισλαμικό κόσμο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι – ανεξαρτήτως θρησκείας – πρέπει να ζουν σε ειρήνη και ομόνοια. Οι μουσουλμάνοι του Ιράν και του Ιράκ δεν αποτελούν εξαίρεση.

Πηγή: ruvr.ru © Φωτογραφία: ru.wikipedia.org/cc-by-sa 3.0

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.