Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

18 Οκτωβρίου 1912: Η βύθιση της τουρκικής ναυαρχίδας "Φετίχ Μπουλέντ"


Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1912 και κατά την διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, όταν έγινε ο τορπιλισμός και η βύθιση της ναυαρχίδας του τουρκικού στόλου του Αιγαίου "Φετίχ Μπουλέντ" εκτοπίσματος 3.000 τόνων. 
Στην Ιστορία, μετά τις νικηφόρες μάχες και ναυμαχίες, μένουν συνήθως οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι, οι διοικητές γενικότερα. Αλλά πίσω από αυτούς βρίσκονται πάντα οι απλοί υπαξιωματικοί, στρατιώτες και ναύτες, αυτοί που πραγματικά δίνουν τη νίκη και ενίοτε την ζωή τους.
 Όλοι γνωρίζουν τον άξιο και ηρωικό κυβερνήτη Νικόλαο Βότση που κυβερνούσε την περίφημη τορπιλάκατο "11" (τότε καλούνταν τα σκάφη του τύπου "τορπιλοβόλα").
Λίγοι ξέρουν ότι ο τορπιλιστής, αυτός που έβγαλε τις παραμέτρους βολής και εκτόξευσε τις τρεις τορπίλες ήταν ο Δημήτριος Ελευσινιώτης.

Το τορπιλοβόλο "11" εισήλθε στο οχυρωμένο και ναρκοθετημένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την δύση του ήλιου, χωρίς να γίνει αντιληπτό, όπου και εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά του "Φετίχ Μπουλέντ" από τις οποίες οι δύο ευστόχησαν με αποτέλεσμα την βύθιση του σκάφους.

Την επομένη της βύθισης του τουρκικού πλοίου από τις βολές του Δ.Ελευσινιώτη, στις 19 Οκτωβρίου 1912 εκδίδεται από το Υπουργείο Ναυτικών το ακόλουθο τηλεγράφημα προς όλες τις ναυτικές μονάδες:

"Τορπιλοβόλο 11" υπό Κυβερνήτην Υποπλοίαρχον Ν. Βότσην εισελθόν εσπέρας χθες εις λιμένα Θεσσαλονίκης
ετορπίλισεν επιτυχώς τουρκικόν πολεμικόν "ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝ" αφήσαν βυθισμένο. Κατέπλευσεν Αικατερίνη αβλαβές.
Συγχαίρω από καρδίας Ελληνικόν Στόλον, πεποιθώς ότι η δράση του, μέχρι τέλους νικηφόρου αγώνος
είναι ανταξία ενδόξων παραδόσεων Ελλήνων ναυμάχων"

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Πηγή: defencenet.gr

Η ιστορία ενός θαύματος ~ Οι Έλληνες. Βίντεο

  Δείτε το βίντεο.